Ervaringen

Met trots delen ouders hun eerlijke ervaringen met bevallen in bad.

Vindt u het bijzonder om uw ervaring ook te delen? Alle verhalen zijn welkom. Ook die van papa’s! Dit mag uiteraard anoniem.
Stuur uw gebonden verhaal naar verhuurbevalbad@gmail.com en wij zullen deze hier plaatsen. Dit helpt vrouwen en hun partners in verwachting een weloverwogen keuze te maken en weten zij, wat ze ongeveer kunnen verwachten.

Ervaring van Maartje.

‘Ik ben mei 2012 bevallen van mijn eerste kindje Thijmen. We hebben toen een beval bad met harde schaal gehuurd, omdat het idee in het warme water bevallen ons aansprak en wij nog geen ervaring hadden. Dit was wel meer werk met opzetten als het opblaasbad welke we met de bevalling van mijn dochter in 2014 hebben gebruikt. Alhoewel we beide baden meteen hebben opgezet na levering en er dus alleen nog water in hoefde bij de eerste wee. Ik kon mij er heel gemakkelijk in bewegen en ontspannen ondanks die grote buik. Ik kon ook verschillende houdingen uit proberen. De verloskundige heeft met de eerste bevalling ook even laten persen op bed, maar dat vond ik een verschrikking, zo onnatuurlijk en lang niet zo comfortabel als in het warme water. De uitdrijving heeft ook heel lang geduurd door een opgeslagen handje, maar door het bad kon ik het volhouden. Ik ben zelfs tussen de weeën door in slaap gesukkeld met de verloskundige er naast. Het tweede bad had handvatten en dat is toch wel erg makkelijk (zeker als je de handen van je man heel wil laten). Uiteindelijk ben ik de 2e keer op mijn knieën met mijn handen net over de rand bevallen van mijn dochter, die was er overigens in 45 minuten na het breken van de vliezen. Beide waren groot (3,7 en 4,3 kg) en zijn zonder enige rupturen o.i.d. geboren.’

Ervaring van Lieke.

’17-07-19 ben ik bevallen in een bevalbad van ons eerste kindje. Heel eerlijk, ik had er al wel eens wat over gehoord en dacht “te veel gedoe, niks voor mij”. Totdat we een zwangerschapscursus volgden en ik eigenlijk alleen maar voordelen zag. In het water ben je zelf licht, ik kon daardoor goed verschillende houdingen aannemen. In het begin had ik erg last van rug-weeën, maar door het warme water ontspande ik meer en kon ik er goed mee omgaan. Tussendoor ben ik nog even op bed gaan liggen, maar hier was ik al snel klaar mee. Het voelde een stuk oncomfortabeler en pijnlijker. Na een bevalling van 6 uur is onze zoon geboren. Ik kon hem zelf onder water aanpakken en hem bij me neerleggen. Doordat ze in je buik eigenlijk ook in water leven ging dit heel rustig! Ik kijk heel goed terug op mijn badbevalling en ik kan het iedereen aanraden mocht het allemaal mogelijk zijn. Ook de breng en ophaalservice was top geregeld, en het bad staat binnen no-time. Kortom, no stress’ 🙂

Ervaring van Merel.

‘Toen ik zwanger was en mij ging verdiepen in de bevalling, had ik eigenlijk al vrij snel besloten dat ik in bad wilde bevallen. Voor mij leek het alleen maar voordelen te hebben. Toen kwam er een verhuizing en was er zoveel te regelen, dat ik dacht laat maar zitten, teveel gedoe. Gelukkig stond mijn man er gewoon op dat ik wel een bad ging bestellen. Het bleek eigenlijk heel eenvoudig te zijn, met twee mailtjes was het geregeld en zou het bad gewoon thuis bezorgd worden. Wat ben ik blij dat we dit toch gedaan hebben. Mijn vliezen braken en eigenlijk kwamen de weeën gelijk goed op gang. Mijn man is toen het bad op gaan zetten. In het begin vond ik de weeën prima op te vangen en ben ik gewoon in huis blijven rondlopen. Toen ik wat meer moeite kreeg met het opvangen, ben ik in bad gegaan. We hadden de verloskundige al 2x gebeld, maar die zat bij een andere bevalling en wij vonden het nog niet nodig dat ze al kwam. Toen ik een half uur in bad zat, wilde ik wel dat de verloskundigen nu zou komen en een half uur laten stond ze bij ons in de huiskamer. Ze vertelde me dat ze dacht dat ik tussen de 1 en 3 cm ontsluiting zat. Ik was nog vrij ontspannen. Ik wist niet wat ik hoorde en kon het niet geloven. Mijn gevoel zei dat het al veel meer moest zijn en ik begon de weeen wel echt te voelen. Toen ze ging voelen bleek ik al 7,5 cm te hebben! Dat ik zo rustig en ontspannen kon zijn, kwam echt door het lekkere warme bad. Heel snel daarna kon ik beginnen met persen. Tijdens het persen kreeg ik het wel te warm en ben ik een stuk uit bad geweest. Het laatste stuk ben ik weer terug in bad gegaan. Het persen vond ik vrij heftig, maar in het water kon ik wel iedere houding aannemen die ik prettig vond. En wat een mooi moment toen onze zoon eruit was. Ik had het niet gelijk door, maar toen de verloskundige zei, “pak hem maar” was ik zo blij. Ik kon zelf mijn zoon uit het water pakken en bij me leggen. We hebben samen nog heerlijk drie kwartier in het warme water liggen genieten (de weeën voor de placenta lieten tot die tijd op zich wachten). Dit was zo’n waardevolle tijd en ik kon echt even heerlijk ontspannen uitrusten van het harde werk. Het was mijn eerste en uiteindelijk heeft de bevalling van het breken tot de vliezen tot de geboorte 9 uur geduurd. Ik raad het iedereen aan. Van het opruimen van het bad heb ik niet veel mee gekregen, maar dat ging makkelijk en snel. Superservice!’

Ervaring van Yentel.

‘Op 2-11 ben ik thuis in het bevalbad bevallen van onze prachtige zoon. Ik zei na 1 uur al ‘ik zou het zo weer doen’. 
Altijd heb ik al de behoefte gehad om deze ervaring zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Na een goede zwangerschap zonder complicaties begonnen met 38 weken mijn voorweeën.  Deze gingen geleidelijk over in het ‘echte werk’. Toen er 5 cm ontsluiting werd geconstateerd, ging mijn man het bad vullen. Gedurende de voorweeën had hij hem al opgeblazen zodat we optijd zouden zijn.  Ik ben na 45 min hier heerlijk in gaan zitten. De warmte, de bewegingsvrijheid en het ruime bad zorgde ervoor dat ik helemaal volledig ontspannen was en in mijn eigen bubbel kon kruipen. Gedurende alle fases van de bevalling heb ik verschillende houdingen kunnen aannemen. Dit was echt heerlijk. Wiegend, hurkend, zittend, op handen en knieën of zwevend op mijn rug. Uiteindelijk ben ik ondanks de pittige rugweeën zwevend op mijn rug bevallen van onze zoon. Mijn man zat naast het bad op een stoel zodat ik zijn hand kon vasthouden en hij mij van dichtbij kon ondersteunen.
Het prachtigste van alles is dat ik mijn zoon zelf uit het water heb kunnen pakken. Een fantastische intense ervaring!

Zoals ik al zei: bij mijn volgende bevalling zou ik het zo weer doen.

Daarnaast is het contact met elkaar super goed verlopen. Het bad werd optijd geleverd en makkelijk terug gestuurd. Het opzetten en afbreken was simpel. Door de lange slang konden we het bad zelfs vullen vanuit de badkamer 1 etage hoger. Ik wil jullie bedanken voor de hele fijne en snelle service. Ik kan het iedereen aanraden!’

Ervaring van Marjolein en Ralph.

‘In oktober 2019 hebben wij ons derde kindje gekregen. Wij zijn woonachtig in Duitsland en hier is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. Bij gebrek aan kennis ging ik hierin mee. Bij mijn 1e kindje wou ik in het ziekenhuis in bad bevallen, maar door veel interventie van  infuus etc werd het een keizersnede. Op het 2e kindje was ik beter voorbereid maar helaas was de apparatuur (CTG) in het ziekenhuis kapot en mocht ik daar ook niet in bad bevallen, opnieuw veel interventie maar gelukkig wel een vaginale geboorte. Dus toen ik zwanger was van ons 3e kindje waande ik me in de wereld van thuis in bad bevallen en zelfs zonder medische hulp. We lazen ons in, keken ”bevallingsfilmpjes” en lazen nog meer. Maar om voor m’n omgeving niet naïef te willen zijn, toch met week 26 een relaxte verloskundige ingeschakeld.
Met 41+5 dagen begon de bevalling om 6 uur ‘s morgens. De verloskundige kwam langs en ging weer want ik had totaal geen ontsluiting. De weeën waren wel erg heftig en mijn man zette het bevalbad op. De kinderen (4 en 1,5)  hadden de grootste pret het te vullen. Na de weeën lang in hurkstand opgevangen te hebben, trok ik m’n tankini-top aan en ving de weeën in ‘t water op.
Na een uurtje in ‘t bad vroeg ik m’n man de verloskundige te bellen, ‘t werd nu wel zwaar. Zodra dat gesprek ten einde was, voelde ik persweeën. Ik kon niet meer dezelfde houding aannemen, het voelde ondraaglijk. Vanuit het diepst van mijn wezen schreeuwde ik uit: ”Jezus, help me!” De volgende wee kwam aanrollen en ik nam ineens een andere houding aan, die wel goed vol te houden was (op m’n handen en lichaam drijvend in t water). Een enorm krachtige wee die tegelijkertijd ”vrijmakend” aanvoelde. Er leek wat mee te komen.
”Wat zie je!?!” pufte ik naar mijn man. Even was het stil (en ik wachtte erg ongeduldig op antwoord want de volgende wee kwam eraan en dan kon ik niet meer spreken). Toen klonk het: ”Ik heb de baby onder de okseltjes vast.” Nog een wee en baby was er. Kinderen uit de kamer ernaast erbij geroepen, man in tranen, ik in ongeloof- hoe kan dat zo snel…, kinderen in enorme verwondering. We bewonderden de baby en ontdekten dat we een meisje hadden! Een half uur later was de verloskundige er eindelijk! We noemden haar Hanne Victoria. Hanne omdat God zo genadig was en is deze periode in ons familieleven. En Victoria omdat wij de geboorte zo overwinnend ervarend hebben. We zijn er als man en vrouw, én ouders heel sterk uitgekomen.’

PS. De laatste huisgeboorte in onze Duitse gemeente was drie jaar geleden.
Hiermee kwam de geboorte zelfs in de krant.

Ervaring van Kim.

’30 maart jongstleden bevallen van mijn 5e kind. Zoontje Reza is geboren in bad. De andere kinderen heb ik gewoon op bed gebaard. Het was de bedoeling om kind nr 4 ook te krijgen in bad, maar die bevalling ging zo snel dat daar geen tijd voor was. Gelukkig is het bij het laatste kindje wel gelukt. Ik heb geen ervaring met het opvangen van de weeën in bad, want ben pas met persdrang het bad in gegaan, nou ja eigenlijk gesprongen….Reza was heel relaxed toen hij werd geboren, hij huilde haast niet, lag lekker op mijn borst. Kortom, ik vond het een hele fijne ervaring en om op deze manier te bevallen was voor mij een mooie afsluiter. Ik raad het iedere vrouw aan….’

Ervaring van Noëlla.

‘Ik vond het een geweldige ervaring om in bad te bevallen. Door het warme water heb ik me heerlijk kunnen ontspannen, en de lichamelijke klachten zijn minimaal gebleven. Tijdens mijn eerste bevalling op bed was ik uitgescheurd en had ik wat spierpijn na de bevalling. Na de bevalling in bad had ik hier geen last van. Ik kan het iedereen aanraden!’

Ervaring van Jessica en Maikel.

Jessica vertelt ; ‘Tijdens het begin van mijn zwangerschap had ik al snel door dat ik thuis wilde bevallen, maar een badbevalling leek me niks. Ik had ooit eens gezien dat dit een bloederige bende werd. Tijdens de hypnobirthing cursus die mijn man en ik deden zag ik veel filmpjes van bad bevallingen en werd ik toch enthousiast. Rond mijn 35e week besloot ik toch een bad te willen en dit was door de snelle communicatie ook zo geregeld. Het bad werd vlot thuis geleverd. Mijn man heeft voor de bevalling een keer geoefend met het bad opzetten en dat was maar goed ook, anders had ik het bad nooit meer gered. Mijn bevalling kwam namelijk vlot op gang, iets waar we helemaal niet op gerekend hadden. Toen de verloskundige voor het eerst langs kwam zei ze direct al dat mijn man het bad op moest gaan zetten. Dit was nog een kleine uitdaging gezien ik hem ook bij elke wee nodig had om mee te ademen en mijn rust te bewaren. Dit omdat de weeën erg snel op elkaar kwamen en erg sterk waren. Uiteindelijk was het bad net op tijd opgezet toen ik, achteraf al met 10 cm ontsluiting, er in ging. En hoe fijn was dat, het warme water zorgde voor ontspanning en het was heel prettig dat ik lekker kon drijven. Al snel startte de persweeën, tussen deze weeën door kon ik lekker rond drijven en zelfs nog grapjes maken en kletsen met mijn man en verloskundige. Na 30 minuten persen werd onze dochter geboren. Ze was gelijk heel relaxed toen ze geboren werd, hier zorgde het warme water voor. Na een minuut of 20 ben ik het bad uit geholpen, dit was wel even lastig, net bevallen en bibberend het bad uit klimmen. Maar al met al kijk ik heel goed terug op mijn snelle, maar toch relaxte bad bevalling. Ik raad het iedereen aan’

Maikel zegt ; ‘Vanaf het begin stond ik open voor een bad bevalling, maar mijn vrouw moest het doen en had hier dus de zeggenschap over. Toen ze hier voor koos en het bad snel geleverd was, dacht ik even waar beginnen we aan, wat een gedoe. Een keer geoefend met opzetten en het bad staat inderdaad met 10 minuten. De kraamhulp (we wisten van te voren wie er kwam) bood aan het bad wel op te ruimen zodra ze er zou zijn, erg prettig!
Toen de weeën kwamen moesten we al vrij snel de verloskundige bellen. We hadden het idee dat het nog wel even zou duren voordat mijn vrouw daadwerkelijk kon bevallen. Tijdens de heftige weeën van mijn vrouw heb ik tussen door het bad opgezet. We hadden de ruimte waar het bad moest komen al vrij gemaakt. Grondzeil neergelegd en het bad op zijn plek gezet, wat handdoeken er omheen tegen de nattigheid die zou komen. Pomp erop en gaan. De pomp moest vaak even uit, want dat ding maakt geluid en dat kon mijn vrouw op dat moment niet hebben. Mijn vrouw ondersteunen en de pomp weer aan. Alsnog stond het bad snel! Het binnenbad was even puzzelen hoe die moest, maar dat ging alsnog voorspoedig, slang erin met de thermometer. Na wat heen en weer geloop de juiste temperatuur gevonden en de kraam laten lopen. Al snel kwam de verloskundige weer, die adviseerde mijn vrouw om het bad al in te gaan om de weeën op te vangen, de kraan liep nog.  Het bad bracht mijn vrouw veel verlichting. En een kleine 3 kwartier later was onze dochter er. Ik kon mijn vrouw tijdens de bevalling goed steunen omdat ik overal rond het bad kon komen en zitten om haar te helpen of een hand vast te houden.
Het opruimen hoefde ik niet te doen, dat was heel fijn. Ik heb de kraamhulp nog wel even geholpen met opruimen, maar volgens haar was het een eitje. Het leeg lopen duurt even, maar daarna was het bad snel weg. Het was ook snel weer op gehaald. Echt goede service dat het zo snel geregeld was om een bevalbad te krijgen en zo snel weer op gehaald. Op zetten was makkelijk, alles is erbij geleverd. Als ik mijn vrouw moet geloven : een aanrader om in te bevallen, zeker een aanrader vanuit de man. Staat snel en makkelijk en geeft verlichting, kan je tussendoor nog andere dingen doen, haha.’

Ervaring van Miriam.

‘Het bad zorgde ervoor dat ik een eigen afgebakend plekje had om te baren. Mijn vroedvrouw is hands-off dus ik had sowieso geen interventies tijdens mijn bevalling (niet toucheren, geen vliezen breken) Ik kon zelf bepalen wanneer ik in het warme water wilde stappen. Je kan in bad echt alle houdingen aannemen die je wilt. Daardoor kon de kleine goed in mijn bekken zakken.  Het persen in het water is fijn, de kleine komt zacht en langzaam in de wereld. Het is magisch wanneer de kleine nog een stukje uit je kan zwemmen. Toen ik onze zoon langzaam naar boven haalde was ik op slag verliefd. Geen huilende of ongemakkelijke baby, maar heerlijk in de rust, het warme water en meteen tegen mij aan. Het gouden uur heerlijk in bad genoten van elkaar. Dit is mijn vierde kindje en mijn eerste bad bevalling, maar ik wilde dat ik dit eerder zo had gedaan. Een absolute aanrader.’

Ervaring van Lianne.

‘Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje heb ik tijdens de bevalling veel onder de douche gezeten en heb ik de laatste fase van de bevalling in bad gezeten. We waren toen in het geboortecentrum van het ziekenhuis en hadden geen speciaal bevalbad. Van te voren had ik niet bedacht dat ik bad zou willen bevallen, maar ik merkte dat het me ontspande en de heftigheid er iets vanaf ging. Bij de eerste heb ik niet in bad kunnen bevallen omdat ik geknipt moest worden. Toen ik zwanger was van m’n 2e kindje wist ik gelijk, ik wil in bad bevallen! En ik wil graag thuis bevallen. En dat is gelukt! 

We hadden het bad rond 37 weken zwangerschap thuis afgeleverd gekregen en hadden hem van te voren een keer opgezet zodat we konden zien of het in de slaapkamer zou passen en hoeveel werk dat zou zijn. En dat paste gelukkig en het oppompen ging snel en gemakkelijk. 

Toen eindelijk mijn weeën gingen doorzetten (ik had al 2 weken ‘s nachts voor weeën), hebben we het bad opgezet en gevuld. We hadden hem nog niet helemaal gevuld omdat ik wilde wachten tot de laatste fase van de bevalling voordat ik het bad in ging en er dan nog wat warm water bij doen. Nadat mijn vliezen waren gebroken bij 4cm ontsluiting ging het opeens heel snel. Ik kreeg heftige weeën, die elkaar snel volgden en ik kreeg rug weeën. Ik besloot om in bad te gaan omdat ik het echt pijnlijk vond. In bad namen de rug weeën af en kon ik de weeën wat beter handelen. Zeker niet dat het dan niet pijnlijk is, maar voor mij hielp het warme water me om me te ontspannen in het warme. Het bad is groot genoeg om verschillende houdingen aan te nemen (echt een voordeel in vergelijking met een vast bad) en de handvatten zijn handig om je je er aan vast te houden tijdens een wee.

Na een uur persweeën is onze zoon in bad bevallen. Echt een magisch moment, waarbij hij nog even onder water bleef en zijn oogjes open had en om hem heen keek. Mijn partner heeft hem uit het water gehaald en op mijn borst gelegd. Hij was helder en begon ook gelijk met huilen (en wij ook!). Ik zal iedereen een bad bevalling aanraden!’

Schuiven naar boven